3ER CONGRÉS INTERNACIONAL D'ADOPCIÓ: ADOPCIÓ I ADVERSITAT TEMPRANA

L'adversitat primerenca i l'adopció són dos aspectes intrínsecament entrellaçats que poden influir significativament en la vida d'un nen adoptat i el desenvolupament emocional i social. L'adversitat primerenca es refereix a les experiències negatives o traumàtiques que un nen pot experimentar a les primeres etapes de la seva vida, com l'abandó, el maltractament, la negligència o la separació dels seus cuidadors biològics.

 

Aquestes experiències poden deixar una profunda empremta al nen, afectant la seva capacitat per establir relacions segures, regular les seves emocions i desenvolupar una autoestima saludable. L'adopció, per altra banda, ofereix l'oportunitat d'un nou començament per a aquests nens, brindant-los un entorn segur, amorós i estable on puguin créixer i prosperar.

 

L'adversitat primerenca i l'adopció poden presentar reptes significatius, però també ofereixen l'oportunitat de creixement, curació i resiliència. Amb el suport adequat i l'amor incondicional de les famílies adoptives, els nens adoptats poden superar les dificultats del seu passat i construir un futur ple d'esperança i possibilitats.

 

Aquest any seguim compartint experiències amb el 3er congrés internacional d'adopció Adopció i adversitat primerenca. El congrés pretén oferir maneres de mirar i acompanyar la filiació adoptiva des de diferents aspectes de la mateixa, remarcant aspectes fonamentals del procés adoptiu des del punt de vista dels seus diferents protagonistes. Hi participaran representants tant de famílies adoptives, persones adoptades i professionals amb àmplia experiència en treballs referits a l'adopció a diferents països.

 

Atès que és un congrés internacional i hi ha diferències econòmiques entre els diferents països que en formaran part, l'aportació econòmica serà voluntària i de lliure aportació, anomenada taquilla inversa. T'esperem amb els braços oberts per continuar creixent junts en aquest camí de l'adopció! 🌈👪


DIVENDRES 1  de MARÇ

 

16,00 Inici del congrés i presentació per Carme Tuset (Adoptada – llicenciada en psicologia – facilitadora de constel·lacions)

 

16,15 “Les conseqüències de l'adversitat primerenca a la infància” per Monica Mendoza (Mare adoptiva – terapeuta de famílies – Mestra)

 

17,05 "Acompanyant els nostres fills a l'adversitat primerenca" per Mariana Girado (Mare adoptiva de dos)

 

17,45 “Adversitat primerenca: què passa quan arriba l'adolescència?” per Montse Lapastora (Psicòloga especialista en adopció)

 

18,30 DESCANS

 

18,45 “Memòries de l'adversitat primerenca a l'adopció: I el sentir de les famílies biològiques” per Karla Perales (Mama biològica - Fundadora de Arrels Gestants)

 

19,30 “Adoptant la meva adopció” per Georgina Hernández (Mama adoptiva – Terapeuta)

 

20,15 “Els vincles a l'adversitat” i tancament del primer dia per Carme Tuset

DISSABTE 2 de MARÇ

 

16,00 Inici segona jornada del congrés i presentació per Carme Tuset

 

16,15 “Enllaços resilients: L'impacte dels gossos en el benestar de nens adoptats” per Larissa Conceiçao (Adoptada – Educadora social – Especialista en teràpia canina)

 

17,05 “Adopció, identitat, racisme i conflicte de lleialtat a la recerca d'orígens” per Laia Muñoz (Adoptada i autora del llibre: “L'adopció a Catalunya: experiències personals, familiars i professionals”)

 

17,45 “Adversitat primerenca i diversitat funcional" per Lydia Freixes (adoptada – Coach – Fundadora de Familyness)

 

18,15 Vídeo d'una constel·lació familiar d'adopció per Carme Tuset

 

18,45 DESCANS

 

19,00 "Trençant les històries d'adopció: família biològica, família adoptiva i persona adoptada". Per Vandita García (Adoptada – Treballadora social experta en adopció)

 

19,45 “El canvi en la visió dels pares a la criança de nens amb adversitat primerenca. Una experiència personal”. Per José Ignacio Díaz Carvajal (Papa adoptiu – Metge psicoterapeuta)

 

20,30 Tancament del 3r congrés internacional d'adopció: primerenca adversitat & adopció per Carme Tuset




CARME TUSET PADRÓ

Fundadora i directora del centre Espai Sistèmic i Humanista. Directora de la Formació de Constel·lacions Familiars. Llicenciada en Psicologia, formada en pedagogia sistèmica, salut sistèmica, teràpia Gestalt (membre titular d'AETG), xamanisme i Constel·lacions Familiars directament amb Bert Hellinger. Amb més de 35 anys dexperiència. Adoptada al moment de néixer



MARIANA GIRADO

Mare adoptiva, artista plàstica, paisatgista, facilitadora de constel·lacions familiars.



VANDITA GARCÍA

Treballadora social experta en adopció, acolliment, trauma i aferrament. Co-dirigeix i exerceix com a treballadora social a Apananá, una entitat especialitzada en adopció, acolliment, trauma, i aferrament. En la seva tasca professional treballa directament amb persones (nens, nenes, adolescents, joves i adults i famílies) que han patit adversitat primerenca i conviuen amb les conseqüències d'aquest impacte del trauma. Així mateix, imparteix formació a professionals i tècnics de protecció de diferents comunitats autònomes que treballen amb infància i adolescència que ha patit adversitat primerenca.

Des del seu projecte “La Mochila de Vandi” (www.lamochiladevandi.com) divulga i crea contingut sobre adopció, acolliment, trauma, aferrament i infància i adolescència, i crea recursos que permeten treballar amb aquest col·lectiu i apropar la seva realitat de manera senzilla per a qualsevol persona que necessiti informació sobre aquest contingut.



GEORGINA HERNÁNDEZ

Mestra en Desenvolupament Humà (Universitat Iberoamericana). Psicoterapeuta corporal pel Core Energetics Institute New York. Diplomat en Salut Mental Infantil, Parentalitat, Aferrament i Desenvolupament de la Infància (Fundació Amèrica per la Infància). Diplomat en Interseccions als processos d'adopció. Competències clíniques en psicoteràpia (Alfaga). Fundadora de “Amb tu des del Cor”, projecte d'acompanyament per a famílies adoptives. Terapeuta de famílies adoptives en consulta individual i grupal. La mare biològica i adoptiva de dos joves de 26 i 21 anys. Mèxic.



LARISSA CONCEIÇAO

Adoptada, mare, terapeuta i educadora social. Ha format part del grup de recerca en infància i joves en risc a la UdL. Autodidacte i formant-se en teràpia familiar sistèmica a Sant Pau. Formada en ecologia emocional i axiometria (test Hartman). Amb experiència en infància, adolescència i famílies. Fundadora i directora de Teràpia Canina Cat. Central.



LAIA MUÑOZ BOVER

Adoptada. Funcionària de la Generalitat de Catalunya. Nascuda a Barcelona amb origen de Guinea Equatorial. Des del 2016 ha col·laborat fent xerrades a diverses associacions de pares i mares adoptius. Ha estat coordinadora d'un grup de joves adoptats a ADDIF. Ha estat portaveu de la Comunitat Negra Africana i Afrodescendent a Espanya. I ha participat a la redacció del llibre "L'adopció a Catalunya: experiències personals, familiars i professionals".



JOSÉ IGNACIO DÍAZ

Metge psicoterapeuta i psicoanalista, treballo en consulta privada a Sevilla, des de fa 40 anys.

Realitzo, fonamentalment teràpia psicoanalítica, amb pacients individuals i amb parelles o famílies. Però actualment el meu abordatge inclou altres esquemes referencials, sobretot relacionats amb la neurociència, trauma i aferrament. Així com les constel·lacions familiars.

A més de les tasques clíniques, realitzo, formació i supervisió d'altres professionals. He impartit cursos i xerrades relacionats amb temes de psicologia i sexualitat.



LYDIA FREIXES

Coach familiar sistèmica per la Universitat de Barcelona. Curs de postgrau en Psicologia Positiva a la UB. Tècnica en Programació Neurolingüística per l’Institut Gestalt Barcelona. Formada a Eines Sistèmiques a l’ESH. He viscut l'adopció a primera persona.



MÓNICA MENDOZA RAMÍREZ

Mestra en Ciències de la Família per a la Consultoria (Universitat Anáhuac i Juan Pablo II). Llic. En Ciències de l'Educació (Universitat ITESO). Formació Professional en línia d'Indagació Compasiva (per acompanyar i curar el trauma). Per Compassionate Inquiry, de Gabor Maté i Sat Dharam. Diplomat en Orientació Familiar. Per la Universitat de Guadalajara i el DIF Jalisco. Diplomat en problemes d'aprenentatge. Per la Normal Superior d'Especialitats de jalisc. Diplomat en Adopció. Per la Universitat Marista de Guadalajara i Centre d'Estudis d'Adopció, A.C. Diplomat Interseccions als Processos d'Adopció. Competències clíniques en psicoteràpia. Per Alfaga. Diplomat en Tanatologia. Per la Universitat Anáhuac i l'Institut Juan Pablo II. Fundadora dels grups MAR: Mares i pares Adoptius a Reflexió. Terapeuta de famílies adoptives (pràctica privada). Mare per adopció.



MONTSE LAPASTORA

Fa més de 30 anys que exerceix a Clínica i més de 20 treballant i estudiant el món adoptiu. S'ha format en diferents abordatges psicològics i ha anat incorporant teràpies d'última generació com EMDR (de la qual és consultora de nens, adolescents i adults) i altres teràpies del neurodesenvolupament als seus centres. En tots aquests anys ha anat enriquint el seu saber fer com a psicoterapeuta integrant tots els enfocaments en què s'ha format.



KARLA LISSETTE PERALES ALDACO QUIM.

Farmacèutic, fitoterapista Emocional

Mare biològica i Fundadora de Arrels Gestants